LYMFEDRAINAGE

 

Schoonheidssalon Studio A-M SchagenManuele Lymfedrainage is een zachte massagemethode die het lymfestelsel o.a. stimuleert om vocht en afvalstoffen af te voeren en en die het zenuwstelsel kalmeert. Deze massage past bij een huidverbeterende gezichtsbehandeling.

 

COSMETISCHE LYMFEDRAINAGE
Een cosmetische manuele lymfedrainage is heel geschikt in de volgende gevallen:

  • Klachten als acné, rosacea, eczeem of een onrustige huid.
  • Ter verbetering van de algehele vochthuishouding.
  • Als voor- of nabehandeling bij cosmetische ingrepen (bv ooglidcorrecte) Het herstel zal hierdoor beter verlopen en vochtophopingen verminderen sneller.
  • Ter ontspanning vanwege de kalmerende werking op het zenuwstelsel.

 

THERAPEUTISCHE LYMFEDRAINAGE
Ook is de manuele lymfedrainage van hals en gezicht geschikt als therapeutische behandeling, als losstaande behandeling of in combinatie met een voetreflexbehandeling.
Indicaties hiervoor zijn bijvoorbeeld:

  • Vermindering van (hoofd)pijn.
  • Verminderen van oedeem.
  • Versterken van het afweersysteem bij klachten zoals voorhoofdsholteontstekingen, chronische verkoudheden, hooikoorts.
  • Verbetering van slaap.
  • Vermindering van stressklachten.

Een therapeutische behandeling komt in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende zorgverzekering.

 

LYMFE
Ons lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, zoals vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw- en afbraakstoffen) of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we de waterhuishouding. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Naast het bloedvatenstelsel speelt het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) hierbij een belangrijke rol. Het lymfestelsel ondersteunent de bloedcirculatie, verwijdert afvalstoffen uit het lichaam en zorgt voor afweer tegen infecties. Het meeste vocht wat uit de bloedcirculatie naar de ruimte buiten de cellen wordt geperst wordt weer opgenomen in het bloedvatenstelsel. Het overige vocht wordt door het lymfesysteem opgenomen en afgevoerd. Zodra het vocht zich in de lymfevaten bevindt, wordt het lymfe genoemd.

Ik werk met de manuele lymfedrainage volgens de Vodder methode. Het doel van deze zeer zachte massage van de lymfebanen in het gezicht en de hals is het lymfesysteem te stimuleren, de lymfe te zuiveren en het zenuwstelsel te kalmeren. Daarnaast bevordert de lymfedrainage de werking van het afweersysteem.